Фото: Printscreen TV Prva

У години када се обележава осам векова аутокефалности Српске православне цркве Покрет обнове Краљевине Србије, у чијем програму обнове монархије посебно место заузима Црква, покренуће иницијативу да се најзначајнија књига и први духовни и световни кодекс Крмчије Светог Саве врати у Србију.

„То је зборник црквених и грађанских прописа из Византије и можемо рећи да је то први српски Устав. Постоји неколико преписа, али онај који је најважнији и најстарији је онај из 1262. године, који су за време Другог светског рата узели Хрвати и до 1995. године је у њиховом поседу. Онда су у жељи да се поклоне Ватикану нешто што није њихово“, објаснио је у „Јутру“ Жика Гојковић, председник Покрета обнове Краљевине Србије.

Рајко Узелац, истраживач филантроп рекао је да је та књига „највеће духовно српско благо, које смо нажалост из неких разлога занемарили“.

„Урадили смо фототипије. Из Ватикана смо добили дозволу да то урадимо“, рекао је Узелац.

Номоканон, законоправило или крмчија Светог Саве српског


Законоправило(1) или Номоканон или Крмчија (гр. номос – грађански закон, канон – црквено правило) је зборник грађанских и црквених прописа византијске државе, које је одабрао и превео Свети Сава почетком 13. века. Први је српски правни акт и писан је на разумљивом народном језику.

Први пут се овакав црквени зборник помиње 451. године у вези са одлукама Халкидонског сабора. У овај зборник укључени су скраћени текстови свих правила – синопсис.

Један од најкомплетнијих правних зборника у Православној Цркви јеЗаконоправило (Номоканон) Светога Саве, познато и као Крмчија. Заслуга Светога Саве у изради законоправила за Србе састоји се углавном у избору текстова из византијских правних зборника и распореду грађе. Овај зборник је приређен пре него што је Свети Сава издејствовао самосталност Српској Цркви 1219. Када је организовао епископије у Српској Цркви, сваком епископу је дао по примерак Законоправила. Свети Сава је желео да Црква буде слободна, да владар има што мање уплива у њен рад – без обзира на то што је његов брат Стефан Првовенчани тада био српски краљ. Законоправило је коришћено и у Русији, Бугарској, касније у Румунији. Сачувано је више преписа и штампаних издања. Може се рећи да је Крмчија почетак српског законодавства.

Свети Сава је 1219. године саставио номоканон под називом Законоправило. То је био први српски устав.

Законоправило или Крмчија је регулисало веома велику област друштвених односа, како црквених тако и грађанских. Део Законоправила који се односио на црквено право сачињавали су: Синопсис Стефана Ефеског, Номоканон Јована Схоластика, Номоканон у 14 наслова, Правила светих апостола, Правила светих отаца, Одлуке Васељенских и Помесних сабора и Мојсијевозаконодавство (3. и 5. књига Мојсијева).

Законоправило је имало 70 глава: 6 уводних, 44 црквеног права и 20 световног права. Законоправило није само пуки превод византијских грађанских и црквених правних аката, него садржи и тумачења која је написао свети Сава.

Сачувано је више преписа Савиног Законоправила.

Иловички препис је настао 1262. године у манастиру Светог Арханђела Михаила на Иловици, данашњи манастир Светих Арханђела код Тивта, где се налазило седиште Зетске епископије. Писан је на пергаменту и има 398 листова. Током Другог светког рата усташе су га украле и од тада се чува се у библиотеци Хрватске академије знаности и умјетности у Загребу.

Рашки препис је настао 1305. године у Петровој цркви у Расу. Писан је на пергаменту и има 427 листова. Чува се у Историјском музеју у Москви.

Дечански препис је настао око 1340. године. Писан је на танком пергаменту и има 284 листова. Чува се у библиотеци манастира Дечани.

Пчињски препис је настао око 1370. године. Писан је на хартији, у кожном је повезу и има 305 листова. Чува се у Српској Академији Наука и Уметности у Београду.

Морачки препис је настао око 1615. године. Писан је на хартији и има 347 листова. Чува се у Музеју Српске православне цркве у Београду.

Законоправило је послужило као основа законодавству српских владара, укључујући и Душанов Законик из 1349. и 1354. године (чланови 6, 8, 11, 101, 109 и 196).

Приредио: Магацинпортал
______________________
(1)Номоканон, законоправило или крмчија Светог Саве српско, извор: Хиландар.инфо

Магацин