Настава одбране и заштите: Ђаке ће учити предавачи са војне академије

Фото/Илустрација

За ђаке завршних разреда средњих школа друго полугодиште доноси једну новину. Они ће, наиме, проћи кратку обуку из одбране и цивилне заштите.

То не значи да ће бити уведен нови предмет, већ ће у другом полугодишту, када и почиње обука, бити организована два часа на којима ће се обрађивати нека од тема.

– Циљ је да ученици завршних разреда средње школе стекну основна знања о систему одбране, цивилној заштити и реаговању у току природних катастрофа и непогода – речено је, за “Новости”, у Министарству просвете, науке и технолошког развоја. – Не уводи се нови предмет, већ ће се у току школске године кроз четири часа одељенског старешине факултативно обрађивати 11 тема о којима ће говорити разредни старешина или гости из Министарства одбране, а практичне обуке нису предвиђене.

Неке од тих једанаест тема које ће ђаци обрађивати су: улога Војске Србије у систему одбране земље, како се постаје професионални војник, војна обавеза у Србији, који су облици неоружаног отпора и теме из области цивилне заштите.

Обуке за наставнике нису предвиђене, пошто није реч о војној настави. У Министарству одбране наглашавају да су спремни да науци о одбрани пруже сваку подршку, пре свега кадровску. На располагање су стављени предавачи Војне академије, стручњаци за безбедност, па чак и кадровски ресурси регионалних центара Министарства одбране задужени за војну евиденцију и обавезе одбране.

Ова иницијатива потекла је управо од Министарства одбране, а Министарство просвете упутило је ових дана допис средњим школама којим их обавештава о тој иницијативи. Иначе, војне и просветне власти су се о увођењу обуке, налик на стари предмет одбрана и заштита, договориле претходних година.

Основни разлог за повратак војне науке у средње школе, како објашњавају у Министарству одбране, јесте недостатак чак и основних знања о војној доктрини, улози војске и значају одбране код младих.

– Није реч о предвојничкој обуци какву памтимо из времена СФРЈ, нити нам је таква врста наставе уопште потребна – објашњавају у Министарству. – Србија данас има професионалну војску, која је базирана на обустави служења војног рока. Школским часовима посвећеним војсци и њеној улози била би ојачана вековна веза између оружаних снага и нашег народа.

Увођење наставе са тематиком одбране земље, устројства војске и елементима цивилне заштите поздравља контраадмирал у пензији Бошко Антић, који напомиње да су предвојничка обука и одбрана и заштита по старом моделу данас – превазиђене.

– То је одговарало војсци каква је била ЈНА – истиче Антић. – О систему одбране деца би сада требало да уче у облику који одговара времену, као и карактеру наше војске. Наставу би требало осавременити и учинити је занимљивом, како би се избегле појаве које су раније карактерисале ову врсту наставе – безидејност, некреативност, досада… 

Идеја из 2014. године

Идеја о обнови неке врсте предмета у оквиру кога би деца учила основе војне науке потекла је 2014. године из Министарства одбране. У нацрту измена и допуна Закона о одбрани и војсци, остављена је могућност увођења овакве наставе, у оквиру које би средшњошколци овладали основама система одбране.

Извор: Новости

Магацин

Овај унос је објављен под Војска, Образовање, srbija и означен са , , . Забележите сталну везу.

Ценимо Ваше мишљење, оставите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s