Карикатура: Тошо Борковић – Интелектуалци

Многи наши интелектуалци су усвојили као свој кöд напредности фатаморгану „људских права“.


Залажући се за ова апстрактна права они у ствари прихватају образац неолибералне подвале којим се бришу социјална права тако што се путем људских права кривотворе и поништавају права на рад (запошљавање на одређено време или према „пројектима“), на здравство (већину услуга морате данас платити, почев од зубара), на школовање (само на Филолошком факултету где сууглавном користе табле и креде студенти плаћају 120.000 годишње школарине плус трошкови испита и осталога), на политику коју су изгласали грађани (неолиберални концепт каже да у изборној кампањи је циљ да се формира власт која уоптше не мора да извршава оно што је обећала гласачима).

Људска права негирају концепт другости, јер се уоквирују у „политичку коректност“(читај: у политичку послушност) и у демократију „која није идеална, али је најбољи систем од свих“. Дакле, грађани се спречавају да промисле или другачију демократију од неолибералне или неки друштвени систем бољи од неолибералне демократије.

Драган Мраовић

Људска права не значе ништа у пракси. Али, ако се заложите за социјална и политичка права грађана, онда ћете бити етикетирани као националиста, клерофашиста, популиста, реликт прошлости. И власт и опозиција код нас се залажу за исто, дакле нема опозиције мишљења, јер су код нас чак и интелектуалци већином уз власт и уз опозицију какву имамо. Дакле, већином нису своји. Већином су клер власти.

Пошто би интелектуалци требало да знају више од просечног грађанина, ако су интелектуалци, дакле да виде боље и даље од њих, они су, ако је тако, најгори, јер свесно не испуњавају своју функцију друштвене критике, са малим изузецима… Један део интелектуалаца је и отворено против свога народа својим ставовима, приклањањем страним фондовима, слављењем кича, површности и егзибиционизма. Кукавичлук, лењост, конформизам, поводљивост за туђим, презирање свога народа и историје, стерилност, допуштање рушења свога уметничког и научног достојанства ћутањем на криминално понашање власти према култури и науци, данас одликују највећи број интелектуалаца, дакле уметника, писаца, сликара, глумаца, академика, професора…

У данашњем тешком времену, већина интелектуалаца је пала на испиту.

Извор: СРБски ФБРепортер

 

Магацин