„Удуружење Обилићана“ прикупља средства за сређивања гробља у Обилићу

Гробље зарасло у трње

– До краја августа ове године прикупљено 238 000 динара, што није сасвим довољно да се раскрче запуштени горбови. – На овом гробљује сахрањено 499 лица, а има приближно 339 спомен – обележја, каже логистичар Александар Жакула.


Обилић је место поред Приштине, на Косову и Метохији у коме је српско гробље већ готово две деценије услед небезбедности доласка потомака сахрањених Срба на њему, и из других разлога, зарасло у трње и жбуње. „Удуржење Обилићана“ на челу са Душаном Жакулом, а на иницијативу Драгослава Ћетковића такође из Обилића, кренуло је ове године са прикупљањем новца од сваког заинтересованог појединца за чишћење и уређивање већ запуштених горбова својих предака. Према подацима које нам је саопштио Александар Аца – Жакула који је активан у анимирању Обилићана поводом ове акције, на овом гробљује сахрањено 499 лица, а има приближно 339 спомен – обележја. И поред чињенице да се доста Обилићана одазвало овој значајној и племенитој акцији, и да је до краја августа ове године прикупљено 238 000 динара, то није сасвим довољно да се раскрчи жбуње и растиње око запуштених горбова. Ову суму је уплатило 35 појединаца за 37 породица односно за 78 гробних места.

Овом приликом удружење настоји да још једном подсети све потомке сахрањених Обилићана на овом гробљу да се одазову позиву и да уплате средства на текући-рачун Удуржења на број: 105-0000002209509-94, са сврхом уплате „Прилог за гробље“.

Дуг потомака према прецима

-Према стручној анализи лица којима је позната методологија решавања оваквих активности и њиховој сугестији, урађена је табела по којој се дефинишу новчане обавезе – учешће, појединца односно породице, потомака и то: За гробно место (сахрањена једна особа), учешће је 30 евра у динарској противвредности. За гробно место (сахрањене две особе), учешће је 45 евра, за горбно место (сахрањене три особе), учешће је 80 евра. За гробна места на којима је сахрањено четири и више особа уешће је 120 евра у динарској противвредности.

-Стање гробља у Обилићу је услед историјске неправде према неалбанском а посебно српском становништву, сплету специфичних околности, и небриге сваког од нас потомака, пред уништењем и заборавом. На фотографијама које смо начинили на дан Митровданских задушница 2017. године види се у каквом је катастрофалном стању гробље у Обилићу, рекао нам је Александар Жакула.

Обилићани испред гробља

„Удружење Обилићана“ са свега око 15 својих чланова, којих има укупно 193 од којих неки не плаћају чланарину која годишње износи 500 динара, ишло је у посету гробљима у Обилићу, Црквеној Водици, Племетини, Косову Пољу и Приштини.
-Драги суграђани, поштовани пријатељи, у циљу спашавања од потпуног урушавања, а да за то не кривимо „неког другог“, желимо да сачувамо што се сачувати може, „Удружење Обилићана“, редовно неколико година уназад иницира идеју и тражи помоћ за решавање проблема и то код оних који имају моралну и сваку другу обавезу да помогну (руководство ЈП ЕПС „Косово Обилић“ ЈП ПК, ЈП ТЕ, Синдикати радника, Канцеларија за КиМ РС и привремени орган општине са седиштем у Племетини), јер 90% покојника сахрањених на гробљу у Обилићу, имају потомке у ЕПС-у, апелује Алекандар Жакула.

Нема ни одговора нити објашњења зашто смо игнорисани, наставља наш саговорник. -Препричава се да је за то надлежана служба привременог органа општине са седиштем у Племетини?! Определили смо се да самостално, личним учешћем започнемо акцију уређења гробља у целини или делимично (зависно од количине прикупљених новчаних средстава и, евентуално, других околности).

Акција креће на јесен

-У плану нам је да после сређивња гробља у Обилићу кренемо и са редовним чишћењем, два пута, (с пролећа и с јесени), трошак за прву годину је укалкулисан приказаним ценама, а за сваку наредну годину цена ће бити договорена по завршеној акцији и о истој вас обавестити (претпоставка је да неће бити више од 10,00 евра), напомиње логистичар Алекандар Жакула.

За организацију, прикупљање средстава и утрошак истих, ангажовање радника и надзора извршених послова, Скупштина удружења овластила је екипу у саставу: Вељковић Миодраг Луле, Грујић Јовица, Станковић Зоран, Ковачевић Драган Гаги и Жакула Душан.

„Удуржење Обилићана“ основано је 2009. године и један број чланова организује одлазак на Митровданске задушнице у Обилић, Приштину, Црквену Водицу, Милошево…- Неколико година нам је Канцеларија за Косово и Метохију уплаћивала превоз а такође и Синдикат ЕПС-а. Међутим, они као да више нису расположени да нам помогну!? Остало је на нама да се организовано и својим средствима окупимо у решавању овог проблема јер толико дугујемо нашим прецима. Нажалост, има доста презимена на горбовима у Обилићу чије потомке нисмо могли да пронађемо, па је и ово прилика да нам се јаве, каже Жакула.

У плану је да се већ септембра разговара са локалним људима који ће радити на овим пословима, а почетак чишћавања треба да почене на јесен, пре задушница.

Аутор: Славица Ђукић
Извор: Јединство

Овај унос је објављен под Друштво, Косово и Метохија и означен са , , , , . Забележите сталну везу.

Ценимо Ваше мишљење, оставите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s