Ко је све крив за пад Крајине и „Олују“ – злочин без казне?

Пуне 23 године након војно – полицијске акције „Олуја“ у којој је из Хрватске протерано 250 хиљада Срба, нисмо ни близу решавања питања убијених и несталих Срба на подручју Хрватске. Док највиши званичници у Хрватској „Олују“ прослављају као државни празник, бројне породице несталих Срба још увек трагају за посмртним остацима својих најмилијих.

Хрватска председница, Колинда Грабар Китаровић, ове године је Орденом Краља Петра Крешимира четвртог са лентом одликовала Анту Готовину и Младена Маркача, који су 1995. године предводили Акцију „Олуја“. Пред Хашким трибуналом су ослобођени одговорности за злочине.

Више од 10 хиљада Срба, који се воде као убијени и нестали током рата,страдали су на подручју бивше СФРЈ.Према подацима Међународног комитета Црвеног крста (МКЦК), њих 1.746 је нестало у Хрватској. Од 2001, до прошле године, из регистрованих гробница у Хрватској ексхумирано је 1,165 жртава српске националности, а породицама предато 755 посмртних остатака. Ипак, има око 700 несталих које ЦК није верификовао. „Иако две суседне државе у сусретима званичника питање несталих истичу као приоритет, конкретни резултати изостају“, наглашавају у Удружењу породица несталих и погинулих лица „Суза“.

„Потпуно је јасно да нема добре воље да се питање несталих ријеши, а јасно је и зашто нема – нема посмртних остатака, нема имена, нема ни злочина. Породице које су ушле у судске процесе са Републиком Хрватском нису заштићене, плаћају високе таксе, губе спорове и, ако не плате судске трошкове, прети им се одузимањем имовине“ изјавила је за РТВ Драгана Ђукић

У фебруару ове године две државе су се договориле да интензивирају потрагу за несталима и рад на идентификацији жртава. Ипак, Хрватска сада тражи да се склопи нови споратзум о сарадњи, уместо оног потписаног 1995, као и да се поновно дефинишу заједничка радна правила и процедуре, наводи, шефица Одсека за нестала лица Владе Србије, додајући да Србија без изузетка хитно извршава све налоге које им по питању потраге за несталим Хрватима у Србији шаље суседна држава.

„ОЛУЈА“ Испуњен циљ: Трећину Срба побити, трећину прекрстити, трећину иселити!

„У овом процесу, када је у питању хуманитарни карактер, мислимо да треба другачије да се опходе према овом питању. Ми ћемо настојати и даље, тај оквирни план није потписан тада, кад је било планирано, исто у јулу месецу, али настојимо и даље да се тај текст усагласи и очекујемо да ће у септембру месецу бити потписан од стране свих надлежних тела“ потврдила је за РТВ Љиљана Крстић

Док две државе усаглашавају споразуме и протоколе, Мира Деветак, чијег су мужа најпре заробили и мучили, а затим и убили припадници Војске БХ, В корпуса, током „Олује“, у реону Сува Међа, на граници Хрватске и Босне, каже да се неће смирити, све док не пронађе и не сахрани посмртне остатке свог супруга. Пронађени су снимци његовог мучења и убијања.

„Ја мислим да се то могло рјешити, ако се зна ко их је убио и све се зна, а уставри, ништа се не зна. Онда, значи, ту да је била добра воља, ти случајеви су могли бити рјешени“ рекла је Деветак.

У недељу у 11 сати у Храму светог Марка у Београду биће држан помен убијеним и несталим Србима, током „Олује“, у организацији Удружења „Суза“.

Председник Удружења крајишника Србије Миле Боснић изјавио је данас да је апсолутна неистина да је руководство тадашње Републике Српске Крајине (РСК) било некооперативно и није прихватало предлоге Међународне заједнице, да је одбило план З-4 и да је због тога уследила хрватска акција „Олуја“.

Боснић је, на конференцији за новинаре Координације удружења избеглих и расељених рекао да је, иако је план

З-4 био апсолутно неприхватљив за РСК, тадашње руководсто 2. августа 1995. године у Женеви тај модификовани план потписало, по овлашћењу тадашњег премијера Милана Бабића.

Хрватска делегација, коју је предводио Ивић Пашалић, тада се насмејала и рекла: Ми само купујемо време, напустили састанак и вратили се у Загреб, испричао је Боснић, који је био министар у Влади РСК.

Он је додао да је Бабићу 3. августа 1995. године око 23:00 часа увече тадашњи амерички амбасадор у Хрватској Питер Галбрајт у Београду пренео да је разговарао са хрватским председником Фрањом Туђманом и да је „изгледа успео да заустави“ војну акцију.

Изгледа да је и то била куповина времена, констатовао је Боснић, који је нагласио да није само тадашња власт у Србији крива за пад РСК, сталним обећањима ондашњег начелника Генералштаба Момчила Перишића да ће Војска Југославије реаговати у случају напада.

Перишић је обећавао команданту СВК генералу Мили Новаковићу да су „тенкови, топови и авиони спремни“, а онда 4. августа „није могао да нађе“ Слободана Милошевића, који је био на одмору у околини Бора, указао је Боснић.

Он је за пад РСК окривио и руководство Републике Српске (РС), са којом је било „ко зна колико уједињења“ а онда нико прстом није мрднуо“.

Боснић је констатовао да је кривица у самој РСК, јер источни део није поштовао наређење да се, у случају напада Хрватске, крене на Осијек и Винковце и споји са РС.

Председник Коородинације удружења избеглих и расељених Милан Жунић је за акцију „Олуја“ рекао да је страшан и у „историјским аналима незабележен групни злочин и огромна мрља на савести међународне заједнице“.

Извршен је злочин над комплетним народом, који ће, нажалост, остати без казне, оценио је Жунић и додао да се нада да ће починиоци конкретних злочина над Србима, кад већ не одговарају пред хрватским судовима, „одговарати пред Божјим судом“.

Извор: РТВ

Овај унос је објављен под АнтиСрбизам, Геноцид, Злочин, Српство и означен са , , , . Забележите сталну везу.

Ценимо Ваше мишљење, оставите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s