Грчки добровољци који су ратовали за Србе ’90-их

Мало је познато да су током ратова ’90-их на српској страни ратовали грчки добровољци.

Први одред грчких добровољаца у Босну је стигао већ током 1993. године, до марта ’95. уз стално пристизање нових грчких добровољаца формирана је добровољачка гарда. Грчка добровољачка гарда, састављена од добровољаца из Грчке, махом млађих Грка националиста, по наређењу генерала Ратка Младића стављена је 1995. под команду Дринског корпуса војске Републике Српске.

Премда је Грчка као чланица НАТО била под притиском да се заустави одлазак добровољаца на ратиште у Босни, грчке власти нису спречиле регрутацију добровољаца, која се обављала у центрима у Атини и Солуну.

Четворици грчких добровољаца је Радован Караџић лично уручио одликовање, медаљу „Белог орла“ за изузетну храброст показану током ратних операција. Тада је др. Радован Караџић изјавио: “На страни Срба су једино Бог и Грци!“.

Пошто су грчки добровољци као саставни део Дринског корпуса учествовали у акцијама ослобађања Сребренице, након 2000. године бошњачке власти су покушале да их окриве за наводни геноцид у Сребреници. Поједини припадници добровољачке гарде су привођени у Грчкој на саслушање, а грчка влада је покренула 2005. истрагу о учешћу Грчке добровољачке гарде у рату у Босни. Поред свих напора бошњаких власти и тадашњег клинтоновског естаблишмента, никада није доказано деловање припадника ове гарде у масовним злочинима над Бошњацима на том подручју.

Антицрквени и либерални медији у Грчкој су покушали да докажу кривицу и умешаност добровољачке гарде у масовним злочинима, но све је остало на спиновању и клеветању грчке цркве и добровољаца за помоћ Србима током рата у Босни.

Један део припадника грчке добровољачке гарде су чинили симпатизери и чланови деничарске партије Златна зора. Ова партија, као уосталом и све родољубиве партије,  је у либералним медијима описивана као ултрадесничарска и неонацистичка. Они данас у својим просторијама држе фотографију Аркана и српску кокарду. Српска борба ’90-их година на просторима бивше Југославије, инспирација је припадницима Златне зоре, као некада борба Карађорђа што је покренула слободарски дух код православних народа широм Балкана. У грчком народу припадници ове добровољачке гарде су третирани као хероји који су се борили за православље.

Генерал Ратко Младић је поводом учешћа грчких добровољаца, а хвалећи младог грчког добровољца Антонија, рекао следеће: „Имали смо помоћ од браће из Грчке. И да је сваки други Грк био Антоније, било би нам лакше. И да је сваки други Србин био Антоније, било би нам лакше. И да је сваки други Рус био Антоније, такође би нам било лакше. Што није тако било, трагедија је Православља“.

Припадници Грчке добровољачке гарде учествовали су у рату на страни Срба како у Републици Српској тако и на Косову и Метохији приликом агресије НАТО пакта и шиптарских терориста.

Извор: Патриот

Овај унос је објављен под Историја, Национални идентитет, Српство, srbija и означен са , , , . Забележите сталну везу.

Ценимо Ваше мишљење, оставите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s