Прошлог месеца Међународни кривични суд тражио је дозволу да се испитају наводи о злочинима које су у Авганистану починили припадници америчке војске и ЦИА.

Тај захтев је суспендован, наводи Спутњик на енглеском и у разговору са професором међународног права Мохамадом Фархадом Азимијем наводи главне разлоге због којих ни један припадник америчких трупа и ЦИА-е неће бити процесуиран за наводне ратне злочине.

Спутњик подсећа да је Међународни кривични суд тражио да се отвори истрага о наводним ратним злочинима, укључујући и тортуру, почетком новембра, чиме је поновљен захтев од пре око годину дана. Међутим, из за сада непознатих разлога,оба пута је тај захтев суспендован.

Правни стручњаци као главни разлог виде одлуку некадашњег председника САД Џорџа Буша из 2012. о повлачењу Америке из Римског статута, у оквиру ког функционише Међународни кривични суд.

Међутим, Мохаммад Фархад Азими, професор права на Балкх универзитету Мазар-е Шарифу, истиче да се заборавља друга, важнија чињеница. Наиме, он наводи да су Авганистанске власти и САД потписале безбедноси споразум 2014, а једна клаузула тог споразума, како тврди, експлицитно говори о томе да авганистанске власти не могу да правно гоне припаднике америчких снага због злочина почињених на тероторији те земље.

Он додаје и да многе европске земље, као и Јапан и Кореја, имају сличне билатералне споразуме са Америком.

Он објашњава да је срж свих споразума иста, односно да ни један суд не може да процесуира припаднике америчке војске на туђем тлу, то јест да су за њих надлежни искључиво само амерички судови.

С друге стране, професор Азими наводи да је број таквих суђења, ако се уопште и започну у Америци мали, док су пресуде, у поређењу са почињеним злочинима у најмању руку неадекватне.

Извор: Б92