Крвави трагови НАТО злочинаца, фото: Алекса Станковић
Крвави трагови НАТО злочинаца, фото: Алекса Станковић

Пре 17 година почела агресија Алијансе на Савезну Републику Југославију, која је трајала пуних 78 дана уз огромне људске и материјалне жртве. Срушени мостови, фабрике, школе, болнице…

Напади су трајали 11 недеља и у њима је, према проценама из различитих извора, погинуло између 1.200 и 4.000 људи. У бомбардовањима, која су без прекида трајала 78 дана, тешко су оштећени инфраструктура, привредни објекти, школе, здравствене установе, медијске куће, споменици културе…

Напад на Србију, односно СРЈ, извршен је без одобрења Савета безбедности УН, што је био преседан.

Наредбу је тадашњем команданту савезничких снага, америчком генералу Веслију Кларку, издао генерални секретар НАТО Хавијер Солана.

Кларк је касније, у књизи „Модерно ратовање“, написао да је планирање ваздушне операције НАТО против СРЈ „средином јуна 1998. већ увелико било у току“ и да је завршено крајем августа те године.

СРЈ је нападнута као наводни кривац за хуманитарну катастрофу на Косову и Метохији (непосредни повод били су догађаји у Рачку) и неуспех преговора о будућем статусу покрајине који су вођени у Рамбујеу и Паризу .

Након што је Скупштина Србије потврдила да не прихвата одлуку о страним трупама на својој територији и предложила да снаге Уједињених нација надгледају мировно решење сукоба на Косову, НАТО је 24. марта 1999. у 19.45 часова започео ваздушне ударе крстарећим ракетама и авијацијом, на више места у Србији и Црној Гори.

Деветнаест земаља алијансе почело је бомбардовање са бродова у Јадрану, из четири ваздухопловне базе у Италији.

Најпре су гађани противваздушушна одбрана и други објекти Војске Југославије, и то у Приштини, Батајници, Раковици (Стражевица), Младеновцу и другде.

Према процени Владе Србије у бомбардовању је погинуло најмање 2.500 људи, од којих 89 деце (према појединим изворима укупан број погинулих био је готово 4.000), а рањено је и повређено више од 12.500 особа.

Недавно објављени званични подаци Министарства одбране Србије говоре о 1.008 убијених војника и полицајаца.

ПВО над Београдом (Фото: Тањуг, архива)
ПВО над Београдом (Фото: Тањуг, архива)

Укупна материјална штета процењена је тада на 100 милијарди долара. Ратни губици НАТО у људству и техници никада нису обелодањении.

Тадашње власти у Београду су тврдиле да је оборено више десетина летелица, што никада није потврђено. Руска агенција АПН објавила је да је НАТО изгубио преко 400 војника и преко 60 летелица, док је амерички председник Бил Клинтон навео у говору 10. јуна 1999. године да НАТО није претрпео „никакве жртве“.

У Музеју ваздухопловства у Београду чувају се остаци срушених авиона Ф-117, Ф-16, беспилотних летелица, крстарећих пројектила…

Готово да нема града у Србији који се током 11 недеља напада није нашао на мети.

У бомбардовању је уништено и оштећено 25.000 стамбених објеката, онеспособљено 470 километара путева и 595 километара пруга.

Оштећено је и 14 аеродрома, 19 болница, 20 домова здравља, 18 дечјих вртића, 69 школа, 176 споменика културе и 44 моста, док је 38 разорено.

Фото: Новости
Фото: Новости

Током агресије извршено је 2.300 ваздушних удара на 995 објеката широм земље, а 1.150 борбених авиона лансирало је близу 420.000 пројектила укупне масе 22.000 тона.

НАТО је лансирао 1.300 крстарећих ракета, изручио 37.000 „касетних бомби“, од којих је погинуло око 200 особа, а рањено је више стотина, и употребио забрањену муницију са осиромашеним уранијумом.

Екоцид у НАТО режији: Погођена рафинерија (Фото: Тањуг, архива)
Екоцид у НАТО режији: Погођена рафинерија (Фото: Тањуг, архива)

Уништена је трећина електроенергетског капацитета земље, бомбардоване су две рафинерије у Панчеву и Новом Саду, а снаге НАТО су први пут употребиле и такозване графитне бомбе за онеспособљавање електроенергетског система.

Погођена топлана за НАТО убице је војни циљ (Фото: Тањуг, архива)
Погођена топлана за НАТО убице је војни циљ (Фото: Тањуг, архива)

После више дипломатских притисака, бомбардовање је окончано потписивањем Војно-техничког споразума у Куманову 9. јуна 1999, да би три дана потом почело повлачење снага СРЈ са Косова и Метохије.

Пошто је генерални секретар НАТО-а 10. јуна 1999. издао наредбу о прекиду бомбардовања, последњи пројектили пали су на подручју села Кололеч (недалеко од Косовске Каменице), у 13.30 сати.

Тог дана Савет безбедности УН усвојио је Резолуцију 1244, а у покрајину је упућено 37.200 војника Кфора из 36 земаља, са задатком да чувају мир, безбедност и обезбеде повратак избеглих док се не дефинише широк аутономни статус. Међутим, повлачењем српске војске у злочиначки поход су кренуле шиптарске хореде које су почеле са убијањем цивила, пљачкањем и паљењем имовине, затирањем свега што има везе са Србима и сршпским наслеђем, и све то на очиглед „НАТО миротвораца“. Иста пракса затварања очију пред злочинима и протеривању Срба на снази је и данас.

Предлог Магацин-а:

Америчка донација Србији: Касетне бомбе на преко 800 хектара
САД су непријатељ Србије
НАТО агресија на Србију је била освета над становништвом
НАТО убице исмејавају истину: „На Косову смо спречили геноцид“
РВ и ПВО vs NATO

„Милосредни НАТО“ и страдање цивила

Једна од највећих трагедија током 78 дана пакла догодила се 12. априла када је у бомбардовању путничког воза у Грделичкој клисури страдало десеторо људи. Само два дана касније гранатирана је колона избеглица код села Мадан. Погинуло је 70 људи, а рањено 100. Трогодишња Милица Ракић убијена је у бомбардовању аеродрома Батајница 17. априла. У згради РТС од гранатирања је страдало 16 радника. Десет дана касније у Сурдулици је погинуло 20 цивила, а међу њима 12 деце. Када је 7. маја Ниш засут касетним бомбама убијено је 17 цивила. КБЦ „Драгиша Мишовић“ у Београду погођен је 12. маја, а живот је изгубило четворо људи.

Предлог Магацин-а:  Аргументи за „приближавање“ Србије НАТО пакту

Бомбардовање Србије нуклераним оружјем је геноцид!
Политички фотошоп као изговор за НАТО агресију
НАТО бомбе учесталост рака у Србији подигле за 110 одсто
„Милосрдно“ сејање смрти и болести
Србију очекује најмање још 10.000 смртних случајева од рака због НАТО агресије
НАТО донација Србији – рак дојке
НАТО агресија на Србију надмашила је фашизам и Хитлера
НАТО је крив за пораст малигнитета у Србији

Извор: Новости, Б92, разни извори
Припрема и обрада: Магацин