Nikolaj Drugi Romanov sa porodicom
Николај Романов рођен је у Царском селу 1868. године. Његов отац, руски цар Александар III, желео је да Николај буде војнички јак и чврст, али он је био нежне природе. Венчао се са Александром (Alix од Hesse) 1894. године. Између 1895. и 1901, Николај и Александра изродили су четири принцезе: Олгу, Татјану, Марију и Анастасију. Године 1904, рођен је и принц Алексеј. Бољшевици су их све поубијали у Јекатеринбургу у ноћи између 16. и 17. јула 1918.

Цар Николај био је дубоко побожан. За време његове владавине, у Русији је подигнуто десет хиљада храмова и преко седамсто педесет манастира. Посебно је поштовао преподобног Серафима Саровског, који је прорекао његову и његове породице мученичку смрт.

Током рата последњи руски цар је нашој војсци слао помоћ и муницију и, што је најважније, запретио да ће Русија да иступи из рата уколико савезници не помогну српској војсци у избеглиштву. Тек онда су, уз велико негодовање, Енглези и Французи послали помоћ нашим трупама, које су се потом рехабилитовале, пробиле Солунски фронт и ослободиле земљу.

Sveti Mucenici Romanovi

Прочитајте:

Николај други Романов, руски цар Лазар

Због чега се Србија још није одужила последњем Романову, који нас је од свих страних владара највише задужио. Одлука да уђе у Први светски рат коштала га живота.

Србија је кроз историју имала мало искрених пријатеља као што је то био Николај Други Романов. О томе колико је последњи руски цар био привржен нашој земљи говоре бројни историјски документи, у којима се види да руски владар није само ушао у Први светски рат због Србије, већ се залагао и за уједињење свих српских земаља, односно стварање велике моћне православне државе на Балкану – најближег савезнка Москве. Цео текст ОВДЕ.

Убиство царске породице Романов

Пред убиство царске породице Романових се у једној од суседних соба куће Ипатјева окупило 11 крвника који су те ноћи стрељали царску породицу са њеним слугама.

Ево њихових имена: Јанкељ Хаимович Јуровски, Никулин, Степан Ваганов, Павел Спиридонович Медведев и Лаонис Горват, Анзељм Фишер, Изидор Ендељштејн, Емиљ Фекете, Виктор Гринфељд, Имре Нађ и Андреас Вергази (плаћеници – Мађари). Цео текст ОВДЕ.

 

ФИЛМ О СВ. ЦАРСКОЈ ПОРОДИЦИ РОМАНОВ И ЊИХОВОМ ВРЕМЕНУ

Приредио: Магацин
Видео: Не Кради Отаџбину