Безмало сви форензичари владиног тела лажно сведочили на скоро сваком суђењу за тешка кривична дела, попут силовања и убиства
Безмало сви форензичари владиног тела лажно сведочили на скоро сваком суђењу за тешка кривична дела, попут силовања и убиства

Федерални истражни биро (ФБИ) 20 година је слао осумњичене на доживотну робију или електричну столицу на основу фабрикованих доказа, свесно преувеличавајући значај и веродостојност микроскопске анализе власи пронађених на месту злочина.

„Вашингтон пост” је сазнао да су безмало сви форензичари владиног тела лажно сведочили на скоро сваком суђењу за тешка кривична дела, попут силовања и убиства. Елитна агенција за истраживање злочина и Министарство правде признали су да је писање престоничког дневника – тачно.

Лист се позива на извештај који је саставила сама влада на основу ревизије неколико стотина случајева између 1980. и 2000. ФБИ је измишљао доказе у корист тужилаштва укључујући 32 суђења која су се завршила изрицањем смртне пресуде. Међу њима је и 14 затвореника над којима је већ извршена егзекуција или су преминули у ћелији. То не значи да су они и стварно били невини, али су њихову судбину вероватно запечатили запослени у згради „Џеј Едгар Хувер” у Вашингтону.

Чак 26 од 28 вештака позивало се на измишљене доказе. Извештај је показао да су они преувеличавали веродостојност својих сазнања, која су се показала нетачним у 96 одсто случајева (у 257 од 268 суђења). Влада је поново прегледала доказе након бројних притужби кажњеника и невладиних организација као и писања медија. Управо је „Вашингтон пост” пре три године скренуо пажњу на проблем када је објавио причу о тројици невиних осуђеника и стотине других сличних случајева. ФБИ и министарство су саопштили да „узимају у обзир све оптужене који су погођени” и да више неће правити такве грешке.

Држава је већ ослободила четворицу ухапшеника за које се испоставило да су послати иза решетака само на основу лабораторијске анализе ФБИ. Један од њих је Кливленд Рајт, који је пуштен кући прошле године, после 28 година проведених у ћелији за убиство које није починио. Посветио се борби за права сапатника и чека одштету за грешку државе због које је пола живота испаштао за туђ злочин.

По Рајта је било кобно што је суд као неупитни доказ узео анализу косе пронађене поред тела жртве. Стручњаци који су говорили за „Пост” казали су да је ова пракса била „потпуна катастрофа” јер се микроскопским испитивањем не може потврдити да ли влас припада извесној особи или је само веома слична коси неког другог. ФБИ је после 2000. осавременио приступ укључујући ДНК анализу, али је признао да све до 2012. његови лабораторијски налази нису били сасвим научно потврђени.

Ово ће бити аргумент више у рукама америчких организација које се залажу за укидање судских егзекуција. Извршена смртна казна не може се исправити када се испостави да је човек невин, што се често дешава. Ново признање о грешкама и лажирању доказа вероватно ће довести до више стотина жалби осуђених за најтежа кривична дела. Влада је обавестила тужилаштва у 46 држава и граду Вашингтону да преиспитају доказе и одлуче да ли ће поновити процесе. Не очекује се да ће се то догодити у свим случајевима јер је сведочење федералних вештака каткад био само споредни доказ.

Предлог Магацин-а:

Human Rights Watch: ФБИ плаћао муслиманима за тероризам!

Извор: Политика