Бачка Паланка хоће највећи музеј Хазара на свету

hazaria ve

Председник општине Бачка Паланка Александар Ђедовац упутио је ургенцију Министарству културе Републике Србије, којом тражи да убрза прикупљање и израду неопходних аката, како би Влада могла да донесе одлуку о проглашењу археолошког локалитета „Хазарска некропола“ културним добром од изузетног значаја за државу.

Ђедовчев допис уследио је два месеца након што је Влада Србије прихватила иницијативу општине Бачка Паланка.

„Хазарска некропола је изузетно важан пројекат за општину Бачка Паланка. Наш циљ је да што пре буде стављена на Унескову листу заштићених културних добара. У исто време, намеравамо да из развојних фондова Европске уније тражимо средства како би изнова покренули археолошка истраживања и изградили највећи музеј Хазара на свету. Према до сада утврђеним чињеницама ради се о највећој насеобини Хазара у свету, која је бројала око 40.000 становника, колико броји данашња Бачка Паланка“, наводи се између осталог у писму Ђедовца Министарству културе.

Археолози који су открили хазарски град и некрополу и близини Челарева упоређују то откриће с Атлантидом и проналаском Мачу Пикчуа.

Реч је о изгубљеном граду несталог митског народа. Која земља може да се подичи таквим проналаском? Пошто је наша амбиција да постанемо најатрактивнија туристичка дестинација у Војводини, Србији, али и региону, оживљавање „Хазарске некрополе“ и њена светска промоција олакшаће нам посао, каже Ђедовац.

Како каже у наредним месецима општина ће упутити званичне дописе институтима за Хазарологију у Русији и Израелу како би их обавестили о могућности покретања нових археолошких истраживања која су обустављена почетком 90-тих година прошлог века, због санкција и грађанског рата.

„Зато је неопходно да Министарство културе, Влада, и све остале институције у земљи схвате значај и потенцијал „Хазарске некрополе“, и што пре донесу потребне одлуке“, каже Ђедовац.

Извор: Војвођанске новине

Овај унос је објављен под Вести, Северна Србија и означен са , , , , , . Забележите сталну везу.

Ценимо Ваше мишљење, оставите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s