БиХ: Сарајево насељавањем људи из исламских земаља жели да појача исламизацију БиХ

Сарајево данас: Поједини исламски фактори улажу и убацују велики новац на овај простор и шире свој утицај

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да се у БиХ ради на исламизацији друштва и да постоје озбиљни пројекти према којима на овим просторима треба да се насели од 300.000 до 500.000 људи из исламског света који би могли да промене демографску и сваку другу слику БиХ.

Такође је навео да на том пројекту раде одређени појединци на челу са Бакиром Изетбеговићем и да су у овај пројекат укључене неке арапске земље.

Више о овоме за Глас Русије говорио је војно-политички аналитичар Гостимир Поповић:

Сарајево је препуно нових џамија које граде богати појединци из исламског света

Најава председника Републике Српске да сарајевски бошњачки, политички и верски круг намерава да на овом простору насели неколико стотина хиљада људи из исламских земаља примљена је на вишеструк начин, али је једино што је јасно, показало да је председник Републике веома добро информисан о активностима појединих исламских система према југоистоку Европе, односно према целој Европи. Основна спона за исламизацију јесте заиста Сарајево и у том случају се може очекивати да ће доћи до одређеног броја уласка људи. Међутим и у самом исламу и радикалном исламу и код њихових носилаца ових активности, имамо одређену врсту подељености. Имамо врло снажан утицај Ирана, врло снажан утицај Саудијске Арабије и утицај неких кругова из Египта, али не свих.

Босна међу светским базама за обуку терориста

Брдска села средишње Босне изнад Травника, Зенице и Бугојна постала су међу главним светским базама за обуку муџахедина. Американци потврђују да у нашем комшилуку делује око 3000 потенцијалних радикалних исламских терориста, а тотине других могу се наћи и на Косову, Санџаку и у Македонији.Њихов утицај на друштво које се још бори са наслеђем мржње заостале из ратова деведесетих не треба подцењивати јер екстремисти са пуним новчаницима лако проналазе оне који су спремни за терористичка дела. Један магазин објавио је да је током 2012. одобрено „200 виза за иранске предузетнике“ који су посетили Босну и Херцеговину. У њиховом друштву био је и ирански дипломата кога су потом пратиле израелске тајне службе и откриле да је посетио Тајланд, Грузију и Индију, сва места гдје су потом нападнути израелски грађани. „Америка и друге западне земље дуго су игнорисале постојање сурогата Ал-Каиде и Хезболаха на Балкану. Финансирају их Иран и Саудијска Арабија. За радикалне исламисте Сарајево је „дом“, а тамо је и највеће иранско дипломатско представништво у Европи које постаје централно место, нешто попут Берлина током Хладног рата“, каже Гордон Бардош, амерички стручњак за Балкан. Амерички стручњаци за безбједност већ годинама упозоравају Бијелу кућу да имају доказе како се најопаснији терористи данашњице за нове нападе припремају у БиХ .

Међутим, најснажнији и најагресивнији утицај се ради из Турске и у том правцу ће доћи до одређених конкретних активности које могу да буду врло опасне. У неким круговима, чак пред овај попис било је замисли да се као држављани БиХ попишу потомци свих оних муслимана који су у другој половини 19. века напустили ове просторе, после доласка Аустро-угарске, односно после јасног сигнала да је дошло до слома Отоманске империје. Ту је неких између милион и по и два милиона људи, што би било врло опасно за овај простор, поготово када се говори о његовој исламизацији.

 

Вехабије у Босни: Њихов циљ (потпомогнут новцем из исламских земаља) је једна држава, једна вера

 

У том делу основни трн у оку им је тренутно сада Република Српска, као један врло стабилан фактор и читав тај исламски део ће да ради на томе да дестабилизује Републику Српску. Када говоримо ко је кључни носилац овога ради замагљивања јавности, врло често се говори о Ирану као кључном носиоцу, међутим кључни носилац је Турска која је у задњих три године, у пар наврата, можда несмотрено, а можда намерно, показала своје праве активности, а прва активност је била што је председник Турске рекао да је њему „Босна остављена у аманет“, а друга активност је ова која је речена на Косову, да је „Косово део Турске“. Према томе, то су врло опасне ствари и оне се веома добро уклапају када се повежу са стручним активностима, у две активности Турске.

 

Јединица Ел-муџахид за време рата у Босни (архивска фотографија)

 

Прва активност је доктрина стратегијске дубине по којој је циљ да се дође до линије до које је дошао Сулејман Величанствени са сабљом на неки други начин, а то је управо та исламизација, овде на овом простору, односно та стопа у Сарајеву, а други правац јесте да они имају прећутну сагласност САД-а. То се зове политика компензације да би за свог вечитог кандидата за чланство у ЕУ добили утицај на Балкану.

„Босна је једина земља у Европи која има симпатизере и сараднике радикалног исламизма у највишим нивоима власти“, упозорава Гордон Бардош, амерички стручњак за Балкан.

Према томе, и један и други утицај је веома опасан, и једна и друга активност и све остало што ће бити, биће усмерено против Републике Српске, а донекле и српског народа, те у том правцу треба проматрати будуће активности које неће бити нимало једноставне, него ће захтевати врло опрезан приступ поготово у условима када поједини исламски фактори улажу велики новац и убацују велики новац на овај простор. Али поред овога много је опаснија индоктринација у свим сегментима, од верског па до обичног живота на улици.

Аутор: Вања Савићевић
Извор: Глас Русије

Advertisements
Овај унос је објављен под Геополитика, Религија/Православље и означен са , , , , , , , , , , . Забележите сталну везу.

Ценимо Ваше мишљење, оставите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s