Филм о књизи: У почетку беше реч – Мирослављево Јеванђеље (ВИДЕО)

Углавном се филмови праве по књизи. Ово је филм о књизи.

Документарни филм Бошка Савковића “У ПОЧЕТКУ БЕШЕ РЕЧ – МИРОСЛАВЉЕВО ЈЕВАНЂЕЉЕ”, посвећен најстаријем сачуваном српском ћириличном рукопису.

Мирослављево јеванђеље, које се сматра једном од најлепших руком писаних књига на свету, настало је у последњој четвртини XII века.

Писано је за хумског кнеза Мирослава, старијег брата Стефана Немање.  Мирослављево јеванђеље доспело је у манастир Хиландар на Светој Гори приликом његовог оснивања. Ту је чувана, као највреднија светиња, пуних седам векова. Од тада, до данашњих дана ово јеванђеље преживело је невероватну судбину, укључујући и мистериозне нестанке и поновна појављивања. Данас се, рестаурирано, чува у Народном музеју у Београду, а као најлепши српски ћирилични рукопис недавно га је UNESCO уврстио у регистар светске културне баштине. Осим самог ћириличног текста, лепоту Мирослављевог јеванђеља чине и ликовни украси тј. чудесне минијатуре са византијским мотивима фантастичне флоре и фауне. Филм је снимљен на оригиналним локацијама, на којима је током, готово 8 и по векова, било Мирослављево јеванђеље.

У филму се осветљава јединствена судбина овог рукописа, од његовог настанка, преко оснивања манастира Хиландар, украденог листа, који је доспео у императорску библиотеку у Петрограду и пронео глас о прелепом српском рукопису… начину на који је рукопис стигао у руке краља Александра Обреновића и мистериозном нестанку у ноћи када је извршен Мајски преврат… проналаску и посебној пажњи која му је посвећена приликом повлачења српске војске преко Албаније, поновном нестанку током Другог светског рата, па све до савремених догађаја… пута који је оргинал Мирослављевог јеванђеља прешао од подрума Народног музеја у Београду до специјалне климатизоване коморе, посебних чувара и уписа у UNESCO-ов регистар “Памћење света”.

Извор: учионицаисторије

Детаљан опис о путевима Мирослављевог Јеванђеља можете прочитати у тексту: Мирослављево јеванђеље је сам Бог сачувао

Овај унос је објављен под Култура, Национални идентитет и означен са , , , , , . Забележите сталну везу.

Ценимо Ваше мишљење, оставите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s