Европски стандарди као „шарена лажа“

Европски стандарди „шарена лажа“ за неупућене конзументе који се диве свему што је туђе

У свом болном ходу ка „обећаном Рају на земљи“ званом Европска унија, Србија мора да постигне одређене стандарде који су услов без кога не може постати пуноправна чланица. Посматрајући формално-правно, а еврократура управо тако функционише, Србија треба да испуни три веома важна услова: политички, економски и правни.

Наравно, познато је да постоје и они неформални услови, које можемо назвати „сива зона“ политике. То значи да Србија треба да се прилагоди и спроведе читав низ правних прописа Европске уније, пре свега из области привреде и екологије, који су тако ситничаво написани да броје стотине и стотине хиљада страница текста.

У политичкој анализи пуноправни члан Европске асоцијације за политичке науке (ЕПСА) Владимир Џамић пише да ЕУ стандарди нису спорни и додаје: „Нема ничег лошег у томе да постоје слободни избори, подела власти, грађанска права, конкуренција, строги прописи о заштити животне средине. Ипак, много је значајније питање да ли бисмо имали свест о томе као грађани да стандарде не можемо постизати због Европске уније, већ да их постижемо због себе независно од тога да ли ћемо и када постати пуноправна чланица; да је важно да сузбијемо корупцију и криминал у друштву због нас самих и будућности нових генерација које долазе; да је изузетно значајно да укидањем монопола омогућимо грађанима да сами одаберу најбољег понуђача робе или услуге на тржишту по повољнијим ценама; да су права грађана важна, јер без добрих и слободних грађана, како рече Аристотел, нема добре државе; да је важно да будемо професионални, прецизни и поштени, јер без тих вредности тешко можемо постићи жељене циљеве у било којој области“.

Ипак, остаје спорно, који су то аршини које еврократе примењују приликом одабира кандидата за пријем у ЕУ? Очигледно је да је евроунијатски Брисел неком мајка, а неком маћеха. Чињеница је да ће овогодишња прослава Видовдана на Гизиместану остати запамћена по немилом догађају када су Албанци масовно напали камењем српске аутобусе који су се враћали са Косова и Метохије. Незванично се зна да је оштећено пет аутобуса и да чак има и повређених. Косовска полиција и Еулекс нису заштитили цивиле. Познати су примери „књигоцида“ српских аутора, као и затирање духовне и културне баштине у Хрватској и однедавно у Црној Гори. Ипак, то није сметало еврократама да зажмуре на оба ока и прихвате како је, наводно, Хрватска испунила све услове за пуноправно чланство у ЕУ. Црна Гора је већ у процесу припреме за пријем, а Косово би требало у пакету са Србијом као независна држава да постане пуноправни члан. То ће се, иначе, догодити, једног лепог дана. Управо због тога су европски стандарди „шарена лажа“ за неупућене конзументе који се диве свему што је туђе, а не реалан услов за придруживање земљама ЕУ.

Аутор: Предраг Прокопљевић
Извор: БКТВ

Advertisements
Овај унос је објављен под Евроскептицизам и означен са , , , , , , , , . Забележите сталну везу.

Ценимо Ваше мишљење, оставите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s