Флоренс Артман: Хашки трибунал је у служби великих сила

Флоренс Артман: „правне теорије из коначне пресуде Готовини и Маркачу „гротескним“ и „супротним сваком поимању правде“

Пресуда Анти Готовини, Хартман је оценила као политички потез великих сила које себи праве алиби за избегавање одговорности за интервенције широм света.

Хашки трибунал је нажалост одустао од свог задатка и бави се првенствено „стварањем правног наслеђа које одговара великим силама које и саме имају сличне ситуације у операцијама интервенција широм света“, сматра Флоренс Артман.

Потрага за истином и правдом и унапређење принципа кажњивости за ратне злочине су, у овој завршеној фази, занемарени у корист нових циљева који нису, нипошто, предвиђени у његовом изворном мандату„, закључила је Артман.

То што је суд „поново под оштром контролом политике“, по њеном мишљењу може да има тешке последице, јер је „Хашки суд дао домаћим судовима алиби да се даље уздржавају од кривичног гоњења планера и наредбодаваца злочина и задовољавају као и до сада ‘ситним рибама’ или непосредним извршиоцима злочина“.

То јест да настављају пребацивати одговорност за ратне злочине са ратних команданата на појединце који су спроводили туђе злочиначке планове, сковане далеко од прве линије фронта„, објашњава Артман.

Артманова тврди и да „мањина међу судијама“ Трибунала сматра правне теорије из коначне пресуде Готовини и Маркачу „гротескним“ и „супротним сваком поимању правде“, имплицитно сугеришући да су биле политицко мотивисане.

Називајући тај процес „правном регресијом“, Артманова је уочила и да се одрзажава и на интерпретацију догађаја током ратова у бившој Југославији, чију „искривљену слику“ гледамо.

На конкретним примерима, ослобађајућа пресуда Готовини свела је злочине Олује у изоловане инциденте, тврдећи да врх Хрватске није 1995. водио политику протеривања и спречавања повратка Срба.

Извор: Тањуг

Advertisements
Овај унос је објављен под Хаг и означен са , , , , , , , , , , . Забележите сталну везу.

Једно реаговање на Флоренс Артман: Хашки трибунал је у служби великих сила

  1. Повратни пинг: Најс: Хаг води више рачуна о интересима великих сила, него о жртвама | Магацин

Ценимо Ваше мишљење, оставите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s