Банкарима за „ситне“ провизије дајемо крупан новац

Месечна чланарина за картицу у зависности од врсте креће се од 200 до 500 динара

Ако узмемо у обзир да је просечна исплаћена зарада без пореза и доприноса у марту износила 41.689 динара, а радни месец у просеку има 22 радна дана, радно време осам сати, добија се да просечан радни месец у сатима има 176 радних сати, односно да вредност сата 236,9 динара. То је нешто мање од рецимо износа који морамо да издвојимо за извештај кредитног бироа. 

Оно што сви плаћају то је месечно одржавање текућег рачуна. Тај трошак, у зависности да ли је реч основном рачуну или пакету што је скупља варијанта и износи од 100, па и до 600 динара. Односно радимо од 25 минута па и до читавих два сата и 32 минута.

Месечна чланарина за картицу у зависности од врсте креће се од 200 до 500 динара, тако да за њу неки раде и више од два сата.

Наравно, постоји и велики број провизија за одређене услуге за које је потребно издвојити и много више и новца, као што су израда потврде о стању дуга на текућем рачуну на захтев клијента, за које такође је потребно радити више од два сата.

Наравно, трошкови су већи уколико за одређеном услугом у току месеца имате много више потребе.

Нејасноће око накнада

Да су накнаде некад слабо разумњиве доказ су притужбе грађана Центру за заштиту корисника финансијских услуга НСС који им се обраћају јер није јасан начин обрачуна провизије за одржавање рачуна и њена наплате и кад на рачуну нема новца или и кад рачун није активан.

У Србији, али ни у Европи не постоји јединствени регистар услуга банкарског сектора, па тиме ни накнада. Jедини начин да се информишете је одлазак у банку или посета сајту. Када је донет Закон о заштити корисника финансијских услуга, банке су у обавези да омогуће грађанима увид у висину накнада, а морају и да прикажу репрезентативни пример услуге, који јасно исказује све трошкове.

Ауторка: Данијела Нишавић
Извор, фото: Блиц

Овај унос је објављен под Друштво, Економија и означен са , , , , , , . Забележите сталну везу.

Ценимо Ваше мишљење, оставите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s