Антисрпска пропаганда на западу не престаје

Пропагандну машинерију покренула Хабзбуршка монархија у 17. веку кад је ова бацила око на Босну и Херцеговину

Моћне сила Запада деведесетих су унапред оптужиле Србе као узрочнике ратова на територији бивше Југославије и тако пројектовале његов исход: Срби их нису ни смели ни могли добити, каже др Слободан Вуковић из Института друштвених наука. Његова књига “Етика западних медија: антисрпска пропаганда деведесетих година” за само неколико година најцитираније је дело на ову тему у српској науци, а ускоро ће се појавити и њено проширено издање на енглеском језику.

Надао сам се да ће ова тема антисрпске медијске пропаганде застарети, али нажалост није – каже др Вуковић. – Запад, као и цео прошли век, и даље шири стереотип да све невоље на Балкану потичу од настојања Срба да створе “велику Србију”. Ипак, још увек није утврђено колико треба Србија да буде мала да не би била велика.

Вуковић напомиње да је пропагандну машинерију покренула Хабзбуршка монархија у 17. веку кад је ова бацила око на Босну и Херцеговину.

Аустријска карикатура ”Сахрана Србије” из 1915. / Аустријска карикатура ”Краљ Петар” из 1913.

Проблем са Србијом је што је једина мала земља која се ослободила од Османлија без туђе помоћи и неочекивано се испречила плановима аустријским, а затим немачким и другим плановима ширења на југоисток Европе – каже др Вуковић.

Он наглашава да се и данас непрестано медијски пројектују нова жаришта на Косову и Метохији и на југу централне Србије, при чему се Срби окривљују чак и кад су мета насиља. Паралелно се понављају уцене да се Србија сама одрекне Космета

Цео поступак личи на принцип свете инквизиције, по коме није довољно да осумњичени под мукама призна кривицу, већ мора и да се јавно покаје, пре него што га погубе. Данашњи захтеви о одрицању од Космета личе на оне из 1909. године када су велике силе заједно с Аустро-угарском натерале српску владу да изјави да “права Србије нису повређена анексијом БиХ” и “да ће се Србија повиновати одлукама великих сила” – сматра др Вуковић.

По његовом мишљењу, слично је било и после 1999. године, када је Запад диктирао до танчина услове Србији, од тога каква ће војска бити до тога шта ће се и под којим условима од виталних објеката приватизовати. Истовремено је Хашки трибунал оптужио целокупно војно и политичко у Републици Српској Крајини, Републици Српској и Србији, да би нагласио ко је победник а ко побеђени.

У ту сврху до данас се понавља стара и смишља нова тактика и уводи на мала врата прича о колективној одговорности Срба, да они не би постали жртва – нови Јевреји Европе, после Холокауста, односно народ над којим је као и над Јеврејима извршен геноцид. Зато геноцид над Србима и етничко чишћење Срба из Хрватске и других крајева друге Југославије не смеју бити признати – каже др Вуковић.

Он наводи да од почетка југословенске кризе постоји директна веза мејнстрим медија и политичке структуре који су креирали мит о Србима као “лошим момцима”.

Успостављена је симбиоза: медији су терали политичку структуру да заузима ставове, али на основу елемената које су им давале те исте структуре. У креирању јавног мњења западни медији често су ишли на најниже страсти, будећи предрасуде које су често ирационалне, али веома јаке и зато се лако обнављају – објашњава др Вуковић.

Балкански монструми

Анализирајући писање немачке штампе деведестих, новинар “Цајта” Михаел Туман каже да је поређење с нацистима био само образац читаве концепције особина које су приписиване Србима. – Шта све не читамо: Срби као “пљачкашки народ, који воли да влада”, као “потомци Џингис-кана”, “ученици Садама Хусеина” или “етнофундаменталисти”. Карикатуристи цртају Србе као свиње које се ваљају, мутиране бикове, крволочне вукове, змије с два језика, стрводере, гладне хијене и питбулове. Запад, дакле, није имао везе с људима, већ с монструмима – констатовао је Туман.

Он истиче да на западу Европе постоје дубоко укорењени анимозитети и негативне предрасуде о “шизматичком православном, византијском и оријенталном Балкану”, чије је стварање започео Ватикан још у време раскола хришћанства, а исту негативну пропаганду су касније прихватиле државне елите.

По Вуковићевим речима, распад СФРЈ најавило је писање немачке и аустријске штампе које су пројектовале Србе као кривце.

У тим текстовима су изношени ставови који су подсећали на писање њихових нешто старијих колега пред Први и Други светски рат. То становишту је 1928. сажето изнео Херман гроф од Кајзерлинга, по коме су Срби “примитивна раса ратника и разбојника”. Неки тадашњи текстови као да су писани према Гебелсовом упутству немачкој штампи пред априлски рат. Он је наредио да у извештајима с терена треба инсистирати на томе како “Срби систематски прогоне мањине”, да “српски војници пале немачке куће”, да “стварају концентрационе логоре за мањине” – наводи др Вуковић.

Прича о “злим Србима” је прихваћена и у Сједињеним Државама уз помоћ агенције “Рудер и Фин” коју је прво плаћала хрватска, затим муслиманско-босанска влада, а касније и албански лоби. Антисрпска пропаганда се појачава нарочито када је агенција, по изјави њеног власника Џејмса Харфа, успела да придобије јеврејски лоби. Он истиче да је после тога у јавном мњењу Србе поистоветио с нацистима, што је био услов да им се припишу све кривице. Зато пред бомбардовање СР Југославије, председник САД Бил Клинтон без имало увијања и стида изјављује: “Не, Срби нису изазвали само Први светски рат, не, без њих не би било ни Холокауста” – подсећа др Вуковић.

Вуковић” објашњава да је порука ове изјаве била да је зло дубоко усађено у природу српског народа.

Зато мало кога занима лош положај Срба у Македонији и неупоредиво гори положај Срба у Хрватској, а да не говоримо о положају Срба на Косову и Метохији. Заправо, Запад је да би са себе скинуо одговорност, жртву прогласио џелатом – закључује др Вуковић.

Извор: Вечерње Новости

Advertisements
Овај унос је објављен под Злочин, Национални идентитет, Хаг и означен са , , , , , , , , , . Забележите сталну везу.

Ценимо Ваше мишљење, оставите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s