Србија без Војводине

На основу поверљивих докумената ЦИА, руске службе ГРУ и још неколико извора, руски спољно-политички експерти начинили су карту Нове Европе, онако како ће она геополитички изгледати 2035. године.

На челу експертских група налазе се изузетно обавештени људи попут Збигњева Бжежинског и Самјуела Хантигтона. Ево и како изгледа мапа „Нове Европе“. Укратко, Албанија ће се ујединити с Косовом и делом Македоније и створити „велику Албанију“. Србија и Хрватска поделиће Босну.

Од Косова и делаМакедоније биће формирана Велика Албанија. Балкан ће претрпети озбиљне промене. Територију Босне поделиће Србија и Хрватска – наводе руски експерти у свом извештају.

Аналитичар Предраг Симић истиче да овакве прогнозе треба узети с великом озбиљношћу, јер су у прошлости слична предвиђања била више него тачна.

Многи су заборавили да је 1989. године уредник Њујорк тајмса Дејвид Бајдер, 18 месеци пре почетка рата на простору бивше Југославије, тврдио да ће се држава распасти на више националних целина и да ће избити крвави грађански рат. Хоћу да кажем да овакве прогнозе не служе само медијском експонирању стручњака и зато их морамо помно пратити да бисмо спречили део планова великих сила – уверава Симић.

Милорад Додик, председник Републике Српске, у изјави каже да није видео прогнозу, али да му се таква будућност, када је реч о БиХ, не чини невероватном.

Такви извештаји помињу се и код западних обавештајних служби. Чињеница је да БиХ још увек егзистира јер велике силе на вештачки начин покушавају да је одрже. За све ове године БиХ није држава. Када је реч о Косову, РС ће увек подржавати политику коју води Србија – истакао је Додик.

Западна Европа

Серија великих територијалних потреса и промена почеће у Великој Британији, где ће Шкотска прогласити незавиност. То ће бити окидач за уједињење Ирске – северне Ирске са Републиком, а самим тим реч Велика Британија изгубиће смисао.
Каталонци и Баски ће прогласити независност од Шпаније, што ће имати последице и у суседној Француској. На југу Француске настаће исламска држава, а област Лорена ће се прикључити Немачкој.

Распашће се и Белгија, а Фламанци ће се прикључити Холандији.

Централна Европа

Италија ће се распасти на богати север и сиромашни југ, а Сардинија и Сицилија ће прогласити независност. Велике промене десиће се и на Балкану. С јачањем исламског фактора у Европи ојачаће лоби за ликвидацију државности БиХ.

Територију Босне и Херцеговине поделиће Србија и Хрватска, пише руски лист Експрес газета.

После компромиса с Турском, настаће и „велика Албанија“ коју ће чинити Албанија, Косово и западни део Македоније. И Мађарска ће проширити своје границе. Политичке прилике ићи ће јој у корист па ће узети румунску Трансилванију и део Србије у Војводини – северни Банат.

И Пољска ће морати да се одрекне делова територије после серије нових споразума између Русије и Немачке.

Источна Европа

Белорусија ће нестати и постаће део Русије, као и делови балтичких држава и Украјине. До великих промена доћи ће и на Кавказу јер се прогнозира да Русија неће моћи да задржи Чеченију и Дагестан.

Аутор:Сандра Малишић
Извор: Експрес.ру, Курир
Фото: Курир