Асимиловани Србин Скендербег

Skenderbeg-spomenikОдричући се вере, Срби одбацивали и нацију, а то није учинио ниједан други исламизовани народ

Претапање Срба у друге нације дешава се од најдавнијих времена и у многим крајевима Европе. Размере ове појаве су такве да заслужују посебно истраживање.

Није разумно овакву, погубну, појаву занемарити, а све последице те појаве брзо заборављати. Посебно, не зато што су традиционални освајачи Балкана, одливене српске саплеменике, користили за геноцид над преосталим Србима.

Тако су Турци против Срба, у ратовима, користили потурчене (или исламизоване) Србе из Рашке, Црне Горе, Херцеговине, Босне и са Косова и Метохије, а Немци и Хрвати, поред муслимана и покатоличене Србе из Далмације, Херцеговине, Босне, Славоније и осталих српских крајина.

Сви наши непријатељи користили су против Срба и поарбанашене Србе, којих међу данашњим Шиптарима на Косову и Метохији, у Македонији, Црној Гори и Албанији има велики број.

Кад корен немаш, другом крадеш! Скендербег са српским двоглавим орлом на грудима

Кад корен немаш, другом крадеш! Скендербег са српским двоглавим орлом на грудима

Претапање Срба у Шиптаре, почело је већ у средњем веку, док су Шиптари, као Срби, били хришћани. О томе пише др Владан Ђорђевић у историјском осврту: „Арнаути“, објављеном у „Катена Мунди“ (Матица Срба и исељеника Србије и „Ибарске новости“ из Краљева, приређивач Предраг Драгић Кијук, 1992):

Словенска имена, вели аустријски конзул Хан, тако су силно распрострањена да се налазе и у најнеприступачнијим гудурама Арбаније. Словени су некад били најмногобројнији становници ове земље. Арбанија је била преплављена Србима и Бугарима. Малисори и данас знају да су намалисорским висовима становали Срби. Северна арнаутска племена сећају се свог словенског порекла. Хоти, Кастрати и Клименти знају да су рођена браћа црногорским племенима Кучима, Братоножићима и Пиперима.

Једини аранутски јунак Скендербег био је српског порекла. Мирдити имају предање да су бугарског порекла, а у Тирани данас (1912), живи 2.000 Срба.

Аустријски конзул Хан наводи да, према доказаним границама простирања језика, излази да Словени нису само освојили алпијски део Албаније, него да они још и данас (1912) живе у северном порубу земље. Некад су Словени насељавали и целу јужну страну аспијског чвора. Оно неколико арнаутских насеобина на северној страни алпијског чвора, обележава само народно предање у доцнијој арнаутској колонији.

Арбанаси су имали два распрострањенија језика и то она којима говоре Геге и језик јужних Арнаута, који се зове Тоске. Тосу толико различити језици да се Геге и Тоске, међусобно, не разумеју.

Аустријски конзул Хан, с немачком савесношћу и примерном издржљивошћу, дуго је радио да пронађе сваку ситницу, корисну за карактеристику Арнаута, њему толико драгих, али није нашао ни једну арнаутску јуначку народну песму. Све што је нашао беху неколико мале љубавне песме и неколико народне пословице.“

Др Владан Ђорђевић, приказује Албанију српском земљом, наводи да су њом владали, пре Немањића: кнез Владимир, затим, Тихомир, Глава, Голем, Слава, Ивица, Михаило Воисављевић (1077). Михаило је установио независност Српске православне цркве у Приморју, с владичанством у Бару, више од сто година, пре него што ће Свети Сава прогласити аутокефалност Српске православне цркве.

Недалеко од Скадра на Бојани, сахрањен је српски владар из 11. века Михаило и син му Бодин, чија држава је била од Цетине и Саве до Дрима и Приштине, с престоницом у Скадру.

У тако препознатљивој српској земљи, Срби су асимиловани и то од ретко насељеног народа који није имао ни јединствени језик, ни писмо, ни народну поезију. Италијански књижевник из 16. века Теодор Спандуци описао је живот Скендербега, чиме нам је оставио податке о раном претапању Срба у Шиптаре:

Скендербег, човек лично храбар, био је српског порекла и био је толико заслужан, да су га ценили не само Арнаути, него и други народи. Био је син Ивана Кастриота, који је владао у Маћи и Уменестији. Мајка му је била Војислава, кћи господара Полога, једног дела Маћедоније и Бугарске„.

У својим истраживањима, др Јован Цвијић потврђује асимиловање Срба од стране Шиптара у Албанији:

Чим су Турци завладали, већина је Арбанаса примила ислам и постала одана турској управи. Као такви, добили су потпуну слободу и постали господари. Њихова земља изван главних комуникацијаи, у турско време, запуштена, није пружала довољно средстава за живот. Окренули су се на исток и почели насељавати плодне долине.

Под утицајем превласти Арбанаса, Срби у Албанији су исламизирани и поарбашени, изузев једног дела у области Голог брда, на левој обали Црног Дрима и оних који су пребегли у унутрашњост Балкана„.

Шта да закључимо о српском, лаком, одрођавању? Можда да се подсетимо да ли се то одрођавање дешава, и у којој мери, код других народа.

Кад су Турци прешли на ислам, узимајући га од Арапа, остали су Турци; кад су Шиптари прешли на ислам, остали су Шиптари; кад су Иранци прешли на ислам, остали су Иранци; кад су Курди исламизовани, остали су Курди, као и Чечени и многи други народи. Међу Арапима има много православних и католика, али су Арапи, као што су то и Арапи муслимани.

Само Срби, кад пређоше на ислам, не желеше више да се зову Србима!

Аутор: Слободан Јарчевић

Овај унос је објављен под Историја, Косово и Метохија, Национални идентитет, Српство, srbija и означен са , , , , , , , , , , , . Забележите сталну везу.

2 реаговања на Асимиловани Србин Скендербег

 1. Асимилација у историјским токовима оставља различите последице.
  Тако на пример имате “руске јевреје“, “немачке јевреје“, ине “јевреје“. На тај начин “јевреји“ праве своју државу у већ постојећој држави или, ако је лакше за разумевање, организацију у организацији или, најдиректније, нацију у нацији. Они се организују у ционистичке организације, друштва, удружења која постају правно често много моћнија од правног система државе у којој су се организовали. У свакој држави света где постоје “јевреји“ много је већи злочин дићи глас против права која су им додељена него убити Председника Владе, на пример. Последица тога је да данас, осим Израела, у свим државама света имамо “јевреје“ који ламентирају над својом непостојећом домовином а што је апсолутни парадокс јер, откако су извршили напад на Палестину (или арапски Фалестину), “јевреји“ имају Израел. Значи ли то да би сваког “јеврејина“ на овом свету прво требало едуковати о иторијској чињеници да правни субјект Израел ипак постоји те га у наредном кораку депортовати у наречену земљу како би се у ту тврдњу и сам уверио и најзад почео да живи у “својој држави“?
  С друге стране асимилација Срба је успела у потпуности јер они су данас американци, немци, руси, италијани, французи,… Оно Срби се изгубило негде између границе Отаџбине и границе земље која је у датом моменту нудила обилнију вечеру ситом али вечито гладном стомаку. Мали, занемарљиво мали број Срба је отишао из Отаџбине због неслагања са послератним режимом или због учешћа у рату на страни окупатора било директно, било у љотићевским, недићевским или четничким редовима. Њихов је број мало већи али су они ипак задржали црту србства међутим само у мери у којој се та црта србства може подносити у земљи у којој су се настанили.
  Занимљиво, “јевреји“ немају ту црту мере, ако се то уопште мером и може назвати. Зато је ционистичка идеја и опстала у “јеврејском“ корпусу а србска идеја је остала само у мери да је Србима изван Отаџбине битно да седну испод заставе, слика Драже Михаиловића, Радована Караџића, Ратка Младића и да се напију и наједу, певају четничке песме и мисле да су тиме испунили дуг према Отаџбини.
  А, како се враћа дуг Отаџбини? Можда ћемо, када слике горепоменутих заменимо сликама Светог Саве, Његоша, Вука али Вука Стефановића Караџића, Бранка Радичевића, Тесле, Пупина, Панчића,… најзад бити препознати као народ а не као кољачи каквима нас држе широм света већ дуже од двадесет година.

 2. goran каже:

  islamOvo je toliko pogresno razmisljanje o srbima kao da je pisao neki hrvatski ili albanski istoricar. Turci kao velika sila dolaze na balkan, pokoravaju sve narode.Albanci pokazuju karakter beskicmenjaka,prelaze gotovo svi na islam.Srbi u minimalnom broju,ogromna vecina ostaje pravoslavna i time se izdizu iznad svih naroda!Poturice bivaju opevane u narodnim pesmama kao bezkarakterna bagra!Da su srbi tako lako prevrtljivi kako navodi autor teksta ja i slicni bi se zvali suljo mujo ,mustafa…a to ipak nije slucaj.!!

Ценимо Ваше мишљење, оставите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s