Гимназвија је отвореног типа, у њој поред српске деце, има младих католика и протестаната из Хрватске, Србије, БиХ и Републике Српске
Гимназвија је отвореног типа, у њој поред српске деце, има младих католика и протестаната из Хрватске, Србије, БиХ и Републике Српске

У посети Српској православној гимназији „Кантакузина Катарина Бранковић“ у главном граду Хрватске. Најмодернија средња школа у Хрватској. Негује српски језик, писмо, уметност и културу

Када у четвртак, 07.06.2012. патријарх српски Иринеј буде у Загребу свечано отворио Српску православну гимназију „Кантакузина Катарина Бранковић“, и званично ће ова школа бити проглашена за духовни центар Срба у Хрватској.
 Већ у суботу, Његова светост ће у школској капели Свети Сава одржати свечану литургију. Овим манифестацијама ће, поред патријарха Иринеја, митрополита загребачко-љубљанског Јована, присуствовати први пут и сви чланови Синода СПЦ, многи архијереји из Србије и Републике Српске. На свечаност су позвани и представници државног и политичког врха Хрватске, Србије и Републике Српске.

У самој гимназији, која се налази у Улици Светог Духа изнад града, атмосфера је жива и ужурбана. Ученици су за високе госте припремили приредбу, под називом „А ко сам ја?“ Главни глумац Горан Винчић, ученик трећег разреда, у паузи између две пробе,каже:

Представа говори о нама, ученицима ове школе, нашем раду, нашим надањима и сновима, нашем животу и нашој будућности. Глумим себе као ђака, али и као карате мајстора. Верујем да ћемо за 15 минута, колико наша представа траје, испричати праву причу о нашем животу.

Само недељу дана после свечаности, 15. јуна, гимназија ће завршити ову школску годину и поделити 16 диплома својим матурантима. Ту част имаће протојереј-ставрофор Слободан Лалић, директор школе:

Српска православна гимназија „Кантакузина Катарина Бранковић“ основана је пре седам година у центру Загреба. За то време дала је четири генерације матураната и 51 дипломца. Нови комплекс изграђен је за рекордних 15 месеци и прва настава на новој загребачкој локацији је започела у септембру прошле године. Наставу похађа 81 ученик у четири разреда. Са њима ради 16 наставника. Како је школа отвореног типа, у њој поред српске деце, има младих католика и протестаната из Хрватске, Србије, БиХ и Републике Српске. И наставнички кадар је различитих националности и вероисповести, што умногоме обогаћује наставу, која се изводи по програму министарства Хрватске.

Духовни центар

Градња школе је коштала осам милиона евра. Званично ово је данас најмодернија школа у Хрватској. Носи име кћерке Ђурђа Бранковића, која је била једно време господарица Загреба. Гимназија поред учионица има специјалне кабинете за наставу, спортску халу и мултифункционалну дворану за све врсте приредби, затим кухињу и трпезарију. Школски комплекс је и даље у изградњи, јер ће се градити нове учионице и спортски терени.

Када је пре седам година митрополит загребачко-љубљански Јован предложио да се оснује Српска православна гимназија, његова прва идеја је била да српска деца из целе Хрватске, чији родитељи немају средстава да их после осмолетке школују, могу да добију шансу да се образују. Показало се да је та идеја била реална, јер су се деца Срба повратника из читаве Хрватске пријавила у гимназију. Чак 70 одсто ђака су из разних крајева Хрватске, али и Републике Српске, Србије и БиХ. Један од њих је и матурант Наташа Врга, пореклом из Глине:

Као избеглице живели смо у Суботици, али су се моји родитељи 1999. године изборили да се вратимо кући у Глину. Од куме сам као основка чула за ову гимназију и одлучила се да се упишем. Планирам да упишем студије психологије или социологије и да останем у Загребу.

Слична је и прича њених другара Горана и Милана Винчића из Мирковаца:

Нас је шесторо у кући у Мирковцима. Брат и ја смо се уписали у гимназију да бисмо родитељима олакшали посао. Имамо бесплатно школовање, станујемо у интернатима и бавимо се спортом. Ако наставим да освајам трофеје у каратеу, једног дана бићу државни репрезентативац Хрватске. То звање има мој старији брат Милан, који ће сада да матурира и да се упише на неки технички факултет.

Матурант Милан Винчић је првак Хрватске и пети каратиста Европе, а његов млађи брат Горан Винчић је вицешампион Хрватске у категорији јуниора. Ови млади људи живе свој нормалан школски живот, неоптерећени ранијим догађањима, страдањима и патњама, јер су се определили за своју будућност.

Ова деца су се селила са родитељима и навикла су да се одвајају од породице, али им је долазак у Загреб био нова школа живота. Показало су да су ђаци спремни за ту врсту изазова и одлично су савладали школско градиво, али и сва животна искушења. То је постигнуто кроз ваннаставне активности. Наша гимназија негује језик, писмо, уметност и културу српске мањине, а као духовни центар бори се за национални и верски идентитет Срба – каже директор Слободан Лалић.

Извор: Вечерње Новости

Магацин коментар: Има ли оваква православна гимназија у Србији или је овде православље забрањено под овим колонијалним режимом? Мислим да сви знамо одговор.