Чавез је прошле године објавио план о враћању 211,35 тона златних полуга које је Венецуела држала у иностранству
Чавез је прошле године објавио план о враћању 211,35 тона златних полуга које је Венецуела држала у иностранству

Венецуела је вратила у земљу велику већину својих резерви злата, у оквиру плана који је прошле године донео председник те земље Уго Чавез, кажу званичници.

Злато које је из иностранства враћено у ту јужноамеричку земљу вредно је процењених девет милијарди долара.

„У току је завршна фаза реализације тог плана који се доследно спроводи. За два месеца смо на наше тле вратили око 160 тона злата“, каже гувернер централне банке Венецуеле Нелсон Мерентес, приликом дочека једне од пошиљки на аеродрому у Каракасу. 

Чавез је прошле године објавио план о враћању 211,35 тона златних полуга које је Венецуела држала у иностранству, у вредности од процењених 11 милијарди долара, пренела је агенција АФП.

Око 80 одсто тих златних резерви чувано је у Британији, пре свега у трезору Банке Енглеске.

Мерентес је указао да ће приближно 50 тона венецуеланског злата остати у иностранству, са циљем да земља може да обавља одређене финансијске трансакције.

Званични подаци показују да Венецуела поседује око 365 тона злата у резервама, што је 15. по величини количина на свету.

Чавез је такође објавио намеру да поврати око 6,2 милијарде долара вредне ликвидне имовине или обвезница којима се може трговати, а које се налазе у банкама Швајцарске, Британије, Француске и САД и да их пренесе у институције у „пријатељским“ земљама, као што су Кина, Русија и Бразил.

Извор: Тањуг